1. A párkapcsolatok négyfejű sárkánya -

   Elköteleződés? Elfutok!

Most biztosan gondolkodóba estél, mit is takar a cím.

Valójában arról szeretnék írni, amit Te is megtapasztalsz, vagy láthatsz környezetedben, hogy a párkapcsolatokat milyen típusú szorongások mozgatják, mik azok a dinamikák, amelyek meghatározzák működésünket egy szorosabb kapcsolatban.

Igen, ez a négyfejű sárkány a szorongás, aminek négy arca egészen mást ígér.

Minden párkapcsolatban fellelhető a négyfajta szorongás, de különböző arányokban. Amelyik fajta  szorongás dominál, arra fogsz az alábbiakban ráismerni.

A szorongás korai gyermekkorban alakul ki. Mindenkiben, így benned is létezik. Hiszen az anya viselkedése a csecsemővel, valamit megtanít a korai gyermekkorban és ez mélyen belevésődik minden emberbe. Majd később a párkapcsolatokban is ezek szerint a  mélyen rögzült sémák szerint működünk. Hogyan viselkedett a mamád? Hogyan reagált a jelzéseidre? Mennyire volt számodra elérhető az anyukád, amikor kicsi korodban megijedtél? Hogyan nyugtatott meg, megnyugtatott-e egyáltalán? Mennyire volt kiegyensúlyozott lelkiállapotban, vagy komoly problémái voltak és kiszámíthatatlan volt? Hogyan büntetett, ha rosszat tettél? Szeretetmegvonással, vagy netán fizikailag bántalmazott?

Ezek a kérdések határozzák meg azt, hogy hogyan működsz egy párkapcsolatban.

 

Kimondod, hogy  „veled szeretném leélni az életem” és elfutok

Ugye, Te is találkoztál már olyan emberrel, aki rendre olyan párt talált magának, akik messze élnek, elérhetetlenek, vagy már foglaltak, pedig igazán úgy tűnt, hogy akarja a kiegyensúlyozott párkapcsolatot, hiszen szenvedett a szerelem hiányától.

Találkoztál olyannal is, aki mindig azt hangsúlyozta, hogy ő remekül megvan egyedül is.

Bármely furcsán hangzik, a két típusú embert ugyanaz a szorongás mozgatja és ők nem is tudják ezt!

 

Ők attól félnek, hogy oda kell magukat adni és nem fogják tudni az érzéseiket kontrollálni. Félnek beleengedni magukat a szerelembe, hiszen az bizonyos szempontból egy kontrollvesztéssel járó állapot. A párkapcsolatot ebben a mélységben nem érzik biztonságosnak. Sokszor menekülnek a szexualitástól is, - Inkább ne! – hiszen a szex is egy olyan mentális állapot ( jó esetben ), ami kontrollvesztéssel jár. Ők ilyen bizonytalan "talajon" nem érzik jól magukat.

 

És most nyisd ki a szemed! Mert ez pusztán a látszat!!                              

A mélységben egy óriási vágy dolgozik. Ezek az emberek nagyon vágynak a gyengédségre, meghittségre, hogy közel kerüljenek valakihez, aki fontos a számukra. Csakhogy ők nem tudják, hogyan kell ezt csinálni, hiszen képtelenek rá. Legbelül őrülten vágynak melegségre, miközben láthatóan ridegek. Ugye milyen ellentmondásos? Vágynak a mély érzelmekre, de közben rettegnek tőle, mert nem tudják, hogyan lehet biztonságos egy olyan helyzet, amiben nem ők kontrollálnak, vagy nem is kell kontrollálni. Ha feltűnik valaki a láthatáron, akitől ezt megkaphatnák, akkor pánikszerűen menekülnek, vagy ridegen elijesztik az illetőt.

Ezek az emberek nem szenvednek látványosan, hiszen az érzelem kifejezése kiszolgáltatottá teszi őket, éppen ezért nem látszik rajtuk semmi. Ami látható, hogy szeretnek közösségekhez tartozni, szeretetet ”csipegetni” úgy, hogy láthatatlanok maradnak. Emberi  kapcsolataikban bizonytalanok, ezért jó közeg számukra a közösség.

Ha úgy érzed, hogy magadra ismertél a leírásban, akkor tudd, hogy nem kell egy életet leélned ilyenképpen szorongva. van megoldás! Meg lehet változtatni ezt a korai gyermekkorból hozott működési módot és TE is élhetsz meghitt kapcsolatban, elköteleződve! Érdemes ezen dolgoznod! Fordulj hozzám bizalommal!

(forrás: flo.hu)

Bibók Bea

Párkapcsolati tanácsadó

Szextanácsadó

30-9345-094

 

 Elérhetőség

Bibók Bea 30-9345-094

Szexuálpszichológus, szexuálterapeuta, szextanácsadó
Párkapcsolati tanácsadó

1051 Budapest, V.ker.
Vigadó u. 2.
MAHART-HÁZ
4.e. / 414.szobaMegközelíthető:

- 1-es metróval a Vörösmarty térre, onnan 100 m séta a Duna felé. A MAHART ház az utca jobb oldalán a Vigadó utca és az Apáczai-Csere János utca sarkán van.

- 105-ös busszal
0036-30-9345-094Kezdőlap

Nincs bejegyzés.