A családi működés zavara

 

A családterápia számos élethelyzetben eredményesen alkalmazható.

A természetes változások kríziseivel minden egyén, pár, család megküzd több-kevesebb sikerrel. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, melyek a családot körülvevő környezetből származnak. Nagyon megterhelő lehet például, ha nehéz gazdasági helyzetben az egyik szülő elveszíti a munkáját. Ha gyermekkel kapcsolatos probléma merül fel, a leghatékonyabb az, ha a szülők is részt vesznek a terápiás folyamatban. Ez annál fontosabb, minél kisebb a gyermek. A gyerekek anyagi, érzelmi, fizikai függőségben élnek szüleiktől, ezért gyakran kiderül, hogy problémájuk valójában a család működésének tünete. Gyermekvárás, családalapítás körüli kérdéseknél is fontos, hogy mindkét leendő szülő jelen legyen a változások, fontos döntések során.  A családi működés zavarára utalhat, ha  acsalád valamely tagja nem érzi jól magát a családban. Ha a rosszkedv, szomorúság folyamatosan jelen van, vagy indulatok uralják az estéket.

Sokszor a gyermek panaszai irányítják a figyelmet a családi problémákra. Ilyenkor nagy szükség van arra, hogy az egész család együtt vegyen részt a családterápián, hiszen a családban jelenlévő szokásokat, dinamikákat, energiákat, erőforrásokat  a szakember csak így térképezheti fel, Csak így érhető el pozitív változás.

A család működésben számos okból kifolyólag állhat be változás.

Ilyen lehet például:

- a gyermekvállalás

- a testvér megszületése, testvéri féltékenység

- munka elvesztése,

- haláleset

- váratlan betegség

- válás

- szülők közötti diszharmónia

- családi koalíciók kialakulása

- az eredeti család nagymértékű jelenléte (nagyszülők)

- stressz

- mozaik családok problémái

 


Elérhetőség

Bibók Bea 30-9345-094

Szexuálpszichológus, szexuálterapeuta, szextanácsadó
Párkapcsolati tanácsadó

1051 Budapest, V.ker.
Vigadó u. 2.
MAHART-HÁZ
4.e. / 414.szobaMegközelíthető:

- 1-es metróval a Vörösmarty térre, onnan 100 m séta a Duna felé. A MAHART ház az utca jobb oldalán a Vigadó utca és az Apáczai-Csere János utca sarkán van.

- 105-ös busszal
0036-30-9345-094Kezdőlap

Nincs bejegyzés.