Szexuális zavarok a párkapcsolatban

 

Egy párkapcsolat akkor harmonikus, ha a szexuális élet is örömteljes és kielégítő. Tudjuk, hogy mind a nők mind a férfiak életében mennyire meghatározó a szexualitás, hiszen a kiegyensúlyozott szexuális élet hozzájárul testi-lelki jólétünkhöz, nyugalmunkhoz, pozitívan hat egész személyiségünkre, teljesítményünkre, egész életünkre.

Ám ha a pár szexuális élete valamilyen oknál fogva nehezített, vagy nem működik, sokszor a párkapcsolat működésképtelenné válik. Ez fordítva is igaz, ha a pár valamely tagja nem kapja meg a szeretetet, odafigyelést párjától, akkor a szexuális élet sem fog működni. Ezért különösen érdemes odafigyelni  a szexualtásra, amely nagy örömforrássá válhat, erősödhet tőle a párkapcsolat, ám zavara súlyos gondokat is okozhat.

A következő szexuális promblémák üthetik fel a fejüket a párkapcsolatban:

- vágyhiány a nő és férfi részéről: ha a vágy hiány olyan nagy mértékű, hogy zavart okoz a párkapcsolatban. A csökkent vágy gyakran jár együtt szorongással és feszültséggel. A személy szorong a partnerkapcsolat megszűnésétől, úgy érzi, nem felel meg az elvárásoknak. A párkapcsolatban is folyamatos feszültség forrásává válhat, ami ténylegesen veszélyezteti a kapcsolat, vagy házasság stabilitását.Hátterében sokféle lelki eredetű probléma lehet: szorongás, depresszív kórképek, belső (személyes), vagy külső (kapcsolati, munkahelyi) konfliktusok, félelmek (teherbe eséstől, önkontroll elvesztésétől, örömtől, partnertől), korábbi kudarcélmények, vagy traumák (szexuális bántalmazások), korlátozó szülői viselkedés (szigorú vallásos neveltetés), rossz szülői minta.
Lehet párkapcsolatból fakadó oka is: a közelség, vagy intimitás zavara, kiüresedett kapcsolat, megromlott házastársi viszony, a szexuális élmény monotonitása.
A hátterében álló lelki eredetű zavarokon és kiegyensúlyozatlanságokon kívül lehet más egyéb oka is: pl. alkohol-, drogfogyasztási problémák, hormonális zavarok, gyógyszer mellékhatások. Csökkenti a szexuális vágyat a magas prolaktin és alacsony tesztoszteron szint is. Nőknél a vágy csökkenéséhez vezet a terhesség, szülés utáni lelki és hormonális állapot, szoptatás. Menopauza után gyakran csökken, de ez nem törvényszerű, bizonyos esetekben éppen fordítva alakul, nő a vágy.

- orgazmus zavarok nőknél: Az orgazmus a nemi együttlét során elmarad vagy késik, a szexuális izgalmi fázist követően. Képtelen belefelejtkezni, illetve nem tudja átadni magát a szexuális élvezetnek a szeretkezés során, fél a kontrollvesztéstől.Leggyakoribb jelenben gyökerező oka az önértékelési zavar, a negatív énkép, a negatív testkép, saját élvezetének lebecsülése. De lehet a párkapcsolat zavarának következménye is.

- merevedési zavar férfiaknál: A megfelelő erekció létrejöttének és fenntartásának tartós vagy ismétlődő képtelensége a szexuális aktus során. A merevedési zavar esetében a férfi képtelen a tartós erekcióra, illetve annak az aktus közbeni fenntartására.A merevedés zavara testi szinten abból adódik, hogy a vér nem tud a megfelelő mértékben beáramlani a péniszbe, vagy a vénákon keresztül a vér a szükségesnél előbb kiáramlik a barlangos testekből. A erekciós zavar fontos háttértényezője a teljesítményszorongás, aminek jelentős gátló hatása van a merevedés folyamatára. Az aggodalom, a kudarctól való félelem meggátolja a partnerre és a szexuális örömre való figyelmet, és ez erősen gátolja az erekció létrejöttét és fenntartását. Kapcsolatos lehet az általános szorongáskészséggel, személyes megküzdési mechanizmust tárházának hiányosságával is. A szorongás adódhat a pillanatnyi élethelyzetből (aktuális teljesítményszorongás, a megfelelni vágyás, a félelem a kudarctól, kapcsolati nehézség, munkával kapcsolatos félelmek, munkahelyi problémák) is. Fakadhat az előző szexuális tapasztalatokból, párkapcsolaton belüli elvárásokból a férfi működésére vonatkozóan.

- korai magömlés férfiaknál: A szexuális együttlét során a férfi orgazmusa és magömlése minimális szexuális izgalom hatására, a hímvessző hüvelybe való bevezetése előtt, vagy közvetlenül azt követően megtörténik, a személy szándéka ellenére, ami kudarcélménnyel jár a férfi számára.Ez a leggyakoribb férfi szexuális zavar, ami szinte minden esetben lélektani okokra, vagy a férfi túlizgatottságára, esetleg tapasztalatlanságára vezethető vissza. Bizonyos esetekben, jellemzően fiatalkorban a korai magömlés oka a rendkívül felfokozott nemi izgalom és tapasztalatlanság. Az ilyen jellegű panaszok egy része a nemi élet rendeződésével és a szexuális tapasztalatszerzéssel megszűnik. Azonban egyes férfiaknál a korai magömlés mechanizmusa rögzül, gyakran kapcsolódik a szeretkezés .technikai. hiányosságaihoz, az orgazmus feletti kontroll hiányához, kapcsolati és pszichoszexuális készséghiányokhoz. A zavar feloldásának kézenfekvő lehetőségei a háttérben megbúvó okok feltárása, az akut szorongás, stressztényezők feloldása.

- hüvely nedvesedés hiánya: A szexuális izgalomra kialakuló vaginális lubrikáció (hüvelyi nedvesedés elmaradása) létrejöttének hiánya az aktus alatt, ami észrevehető szenvedést, zavart okoz.A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz, a hüvely nedvesedésének és egyéb jellemzőinek (megduzzadás, vérbőség) hiánya az aktus közben. A gyakorlatban azonban a tünetek sok esetben nem érzékelhetőek a hüvelyi nedvesítők, síkosító anyagok használata miatt.A szexuális készenlét zavarai, az ingerlésre adott csökkent válasz hátterében állhat szorongás (például teljesítményszorongás), depresszív állapot, testképzavar, önbizalomzavar, korábbi kellemetlen szexuális tapasztalat, trauma, bántalmazás, bűntudat (a szexuális kapcsolat miatt), szexuális tapasztalatlanság, tájékozatlanság, nemi szervekkel kapcsolatos ellenérzés.

- vaginizmus: A hüvely külső harmadának akaratlan izom kontrakciója, amely a közösülést ismételten, vagy tartósan nehezíti, illetve lehetetlenné tesOkozhatja az első közösülés rossz tapasztalata, amelynek élménye rögzül, és kihatással van az azt követő szexuális együttlétekre is. Ami felerősödik a fokozott ráfigyelés és negatív anticipáció (szinte önszuggesztív elvárás) révén. Egy másik csoportja a lehetséges okoknak a gyermekkorban keresendő: a szexuális nevelés, szülői minták, szocializáció, bántalmazás.
 


Elérhetőség

Bibók Bea 30-9345-094

Szexuálpszichológus, szexuálterapeuta, szextanácsadó
Párkapcsolati tanácsadó

1051 Budapest, V.ker.
Vigadó u. 2.
MAHART-HÁZ
4.e. / 414.szobaMegközelíthető:

- 1-es metróval a Vörösmarty térre, onnan 100 m séta a Duna felé. A MAHART ház az utca jobb oldalán a Vigadó utca és az Apáczai-Csere János utca sarkán van.

- 105-ös busszal
0036-30-9345-094Kezdőlap

Nincs bejegyzés.