3. A párkapcsolatok négyfejű sárkánya -

   Fegyelem! Fegyelem! A vagány mellett tessék vigyázni!

 

Biztosan láttál már olyan embert, aki – szinte már zavaró módon – mereven ragaszkodik a szabályokhoz, mániákus rendet tart maga körül, vagy erősen berögzült szabályrendszer között éli életét. Ezek az emberek általában nagyon merev gondolkodásúak, megingathatatlanok és meggyőzhetetlenek. Ők mindenáron ragaszkodnak elveikhez, görcsösen, mindent elsöprő igyekezettel valósítják meg maguk körül a rendet.

Akire a fent leírt tulajdonságok jellemzőek a késői gyermekkorban szenvedték el az anya nyújtotta biztonság hiányát vagy éppen a fojtogató közelségét. Az ő sorvezetőjük az életben a szabályrendszer, amit megtanultak az anyjuktól. Akkor voltak biztonságban gyermekként, ha az anya által felállított szabályokat követték, mert ha nem, akkor komoly büntetés volt a következmény. Éppen ezért felnőtt korban is a gyermekkori normák uralják életüket, és abban a pillanatban, ha ezt nem tudják megvalósítani, akkor rosszul érzik magukat, bizonytalanná válnak.

A szerelem nehéz terep számukra, hiszen az egy olyan intenzív érzés, ami kiszámíthatatlan, „csak úgy jön” az ember életében, és akár önálló életre is kelhet.

Olyan bizonytalan következményekkel jár, ami nem fér bele a szabályrendszerbe, nem megtervezhető, tehát ezeknek az embereknek egy félelmetes mumus minden intenzív érzelem.A szerelem érzését nem engedik szabadon, hiszen az egy zabolázatlan csikóvá válhat, ami számukra kezelhetetlen.

Ha a párkapcsolatban érzelmekről van szó, ők kijózanítóan tárgyilagosak, bántóak. Hatalmi harcot vívnak, ebben természetesen nem maradnak alul. Sokszor birtokolják partnerüket, kisajátítják, nem tűrik a párjuk más fajta normarendszerét.

Nagyon nehezen adják fejüket a házasságra, sokszor átgondolják, megfontolják, mérlegelik. Ha mégis megházasodnak, akkor ezt egy „jogi ügy” - nek vagy „gazdasági befektetés”- nek tekintik.

Akkor is kitartanak a házasság mellett, ha az nem működik, ha pokol otthon az élet. Hiszen ők az elvek emberei, nem adják föl elveiket akkor sem, ha beleszakadnak.

Szexuális partnerként merevek, a szexuális együttlétek megtervezettek. Nem szárnyal szexuális fantáziájuk, nincsenek spontán helyzetek, meglepetések, változatos pozitúrák. Minden előre megtervezett, egyhangú, egy idő után – mondhatni – unalmas. A beleérzés és spontaneitás hiánya miatt a szexuális öröm elmarad az ilyen partner mellett.  A merev gondolkodás és örömtelenség miatti feszültség sokszor rejtett vagy nyílt agresszióba torkollik.

Ha olvasás közben arra jössz rá, hogy Te nem ilyen vagy, talán nehéz elképzelni azt, milyen terhei lehetnek  az ilyen típusú szorongó embereknek. Nem gonoszak ők, csupán nagyon félnek a változásoktól, az öregedéstől, attól, hogy valakit nagyon megszeretnek, kiszolgáltatottá és sebezhetővé válnak ez által.

Ha magadra ismersz, ne keseredj el! Van megoldás!

Lassú, tudatos változás!

Ha felismered, hogy így, ilyen merev gondolkodással nem lehet meghitt kapcsolatot kialakítani, ha felismered, hogy a benned lévő bizonytalanságra válaszolsz a merev szabályrendszerrel, hogy tulajdonképpen még abban az emberben sem bízol, aki a legközelebb áll hozzád, akkor lehetséges a változás!

Ha nem bízhatsz senkiben, ha a bizonytalanság miatt birtoklod a párod, akkor sosem lesz senkid, aki mellett megpihenhetsz! A mások kontrolljától való félelem bizonytalanná tesz!

Ennek egy ellenszere van, ha magadban kiépítesz egy belső biztonságot!

Ha ez a belső tartás kiépül benned, akkor nem lesz félelmed a külső kontrolltól, nem kell szabályrendszert kialakítanod, ami sorvezetőd az életben, hanem a belső tartásodnak köszönhetően rugalmasan, nagy belső térrel rendelkezve élheted az életed a saját magad által megteremtett biztonságban! 

Ha nem félsz a mások kontrolljától és Te sem kontrollálsz másokat, akkor odaadó pár, szerető társ, nyugodt, elfogadó partner lehetsz, aki nem vív hatalmi harcokat!

Ha segítségre van szükséged, keress bátran!

(forrás:flo.hu)

Bibók Bea

Párkapcsolati tanácsadó

Szextanácsadó

30-9345-094

 Elérhetőség

Bibók Bea 30-9345-094

Szexuálpszichológus, szexuálterapeuta, szextanácsadó
Párkapcsolati tanácsadó

1051 Budapest, V.ker.
Vigadó u. 2.
MAHART-HÁZ
4.e. / 414.szobaMegközelíthető:

- 1-es metróval a Vörösmarty térre, onnan 100 m séta a Duna felé. A MAHART ház az utca jobb oldalán a Vigadó utca és az Apáczai-Csere János utca sarkán van.

- 105-ös busszal
0036-30-9345-094Kezdőlap

Nincs bejegyzés.