Létezik ilyen??? Megtörténhet???


Sajnos állandó szorongásban élek természetemtől fogva, pedig semmilyen nyomós ok nincsen rá.
A minap gondolkodtam a saját párkapcsolatom révén általánosan a párkapcsolatokról és annak kimeneteleiről.
Ezzel kapcsolatban két kérdésem lenne:
1-Létezik-e olyan, hogy az egyik fél csakúgy kiszeret a másikból? A kapcsolat bizalmon és őszinteségen alapul. Megvan a kommunikáció, a szenvedély, a szórakozás, a tisztelet és a közös érdeklődés. Az én kapcsolatom ilyen. Sajnos sok problémánk van: család, egészség, egyetem, egyéb dolgok. De mi egyszerre vagyunk barátok, szeretők és (ami szerintem a legfontosabb) partnerek. Vannak rossz napjaink. Sajnos az átlagnál biztos több. Gyakran elbizonytalanodok. Nem a páromban, az életben. De még is, még a legnagyobb fenyegetés esetén tudjuk, hogy nem csak szeretjük, de akarjuk egymást.
Ezen viszont sokat gondolkodom. Gyötör és elrémiszt. De lehetséges, hogy egy ilyen csakúgy minden ok (megcsalás, hazugság, állandó veszekedés, nézeteltérés, számonkérés...stb.) nélkül végetérjen. Ha igen, mit lehet ellene tenni??? Hiszem, hogy a legnagyobb probléma esetén, ha dolgozunk a kapcsolaton, az újra visszaterelhető az eredeti medrébe.
2-Hogyan lehet fenntartani a szerelemet/kapcsolatot, hogy az élethossziglan legyen? Mit lehet tenni, hogy az ne sérüljön és romoljon el 5, 10, 20, 50 év múlva sem????A válaszokat előre is nagyon nagyon köszönöm!!!

Kedves Kérdező!
Érdekes kérdéseket írt, megpróbálom összefoglalnia a gondolataimat.
A "csakúgykiszeretés" akkor lehetséges, ha a kapcsolat nem mélyült el. A felszínes kapcsolat esetén könnyen megeshet, hogy kiszeretünk a másikból, mert az érzelmi kötelékek nem alakultak ki. Ilyenkor sokszor azért vagyunk a másikkal, mert emeli az "értékünket" tehát amikor neves emberek csakis egy dögös bombázóval jelennek meg, az arról szól, hogy - mint egy jó autó - a riválisok irigységét váltsa ki. A hétköznapi emberek esetén is előfordul ez a jelenség, amikor csak villogni akarunk a párunkkal, hiszen ha egy ennyire jó pasi vagy nő minket "szeret", az azt jelenti, hogy mi aztán nagyon jók vagyunk!
Ha egy kapcsolatban vannak érzelmi kötelékek, akkor nem megy a "csakúgykiszeretek" jelenség. Ilyenkor az lehetséges, hogy vannak sérelmek, amik az idő múlásával óhatatlanul adódnak. és az ember mérleget von a kapcsolatban. Amíg a pozitívumok vannak túlsúlyban, addig nincs baj ó, ha már tartósan azt érezzük, hogy ez nem az igazi, sőt rossz, akkor a még élő érzelmi szálakat is el kell tépni, és ez idő, szenvedés, gyászmunka. Mert a jól működő érzelmi szálakat is el kell vágni, kíméletlenül, ha szakítani akarunk. És ez nem könnyű. tehát azt gondolom a "csakúgykiszeretés" nem tud létrejönni egy érzelmi kötődés mellett.
Egy kapcsolatban nem szabad arra törekedni, vagy elvárni, hogy egy életen át olyan legyen, mint egy nyaralás. Gondtalan, jól működik a szex, jókedvű, gondtalan lét. Egy kapcsolat egy hosszú folyamat, különböző szakaszai vannak. A pár életében is a különböző életszakaszok kríziseket hoznak, mik megterhelik a kapcsolatot, a hétköznapokat. Azt gondolom, globálisabban kell szemlélni egy kapcsolatot. vannak nagyon jó időszakok, vannak nehezebb időszakok. Ez olyan, mint az ember egészsége. Van, amikor évekig jól van, aztán adódhatnak komolyabb és könnyebb betegségek is. Ám ezeken túl kell jutni. Párkapcsolat esetén a két embernek együtt! És ez a titok! Amit a pap előtt mondanak az emberek, hogy JÓBAN- ROSSZBAN!. Jóban könnyű együtt lenni, a rosszban tudjuk megmutatni igazán, mennyire szeretem a másikat. Ha valami nehéz egy kapcsolatban, azzal együtt lenne jó szeretni a másikat, hiszen ez az igazi próbatétel a kapcsolatnak.
A második kérdésére a válaszom, hogy igen, lehet tenni az ellen, hogy a kapcsolat ne bomoljon fel. Alap dolgokra gondolok. Az őszinteségre például. Hogy el tudjam mondani a társamnak azt, hogy bennem mi zajlik, akár azt is, hogy van valaki más, aki nagyon izgalmas számomra. Hogy meg tudjam mutatni magam akkor is a társamnak, amikor valami gubanc van. Mert talán tud segíteni, mert ha egy ilyen helyzetben összekapaszkodik egy pár, akkor kisebb sérülésekkel megússzák. ha nem kapaszkodik össze, akkor nagyon sérülnek.
Aztán a sok-sok beszélgetés. Nem felszínes beszélgetésre gondolok, hanem a gondolatokról, félelmekről, kétségekről, érzelmekről, mindenről,a mi a lelkünkben van. Ezáltal tud erős kötelék kialakulni.A bizalom és kétség nélküli párkapcsolat tud olyan erős lenni, hogy abban mindent képesek vagyunk belerakni. Hiszen nem félünk a válaszoktól, a következményektől, nem terheli a lelkünket a hazugság súlya, nem érezzük, hogy el kell belőle menekülnünk, hiszen biztonságban vagyunk benne. És ami még fontos. Ha működik a kémia, mert az is nagyon kell a jó kapcsolathoz, a szexhez, akkor azt ébren kell tartani. A visszajelzésekkel! Hogy merjük kimondani, ha kívánjuk a másikat, merjük kimondani, ha megbolondulunk érte, ha szépnek látjuk vagy kívánatosnak, vagy ízlik a főztje, vagy bársonyos a bőre. A pozitív visszajelzések adják az erőt a továbbiakhoz. Éltetik a párkapcsolatot, boldoggá teszi mindkét felet. Aki adja a visszajelzést azt azért, mert képes volt örömet okozni, a másik ember pedig attól boldog, hogy jónak szépnek látja a számára legfontosabb ember.
Egy párkapcsolat attól jó, ha a két ember meg tudja valósítani önmagát úgy, hogy közben nagyon erős kötelékkel kapaszkodnak egymásba, de ez nem okoz alá-fölé rendeltséget, hanem a pár két tagja egyenrangú félként tud létezni a párkapcsolatban.
Bízom benne, hogy össze tudtam foglalni azt, ami a legfontosabb és remélem, meg tudja valósítani mindezt! Nem lehetetlen, ezt tapasztalatból tudom! Sok sikert kívánok hozzá!
Üdv:
Bibók Bea
Párkapcsolati tanácsadó
Szextanácsadó
30-9345-094
www.pair-re-pair.webnode.huElérhetőség

Bibók Bea 30-9345-094

Szexuálpszichológus, szexuálterapeuta, szextanácsadó
Párkapcsolati tanácsadó

1051 Budapest, V.ker.
Vigadó u. 2.
MAHART-HÁZ
4.e. / 414.szobaMegközelíthető:

- 1-es metróval a Vörösmarty térre, onnan 100 m séta a Duna felé. A MAHART ház az utca jobb oldalán a Vigadó utca és az Apáczai-Csere János utca sarkán van.

- 105-ös busszal
0036-30-9345-094Kezdőlap

Nincs bejegyzés.