Kérdések a szexről válaszok nélkül - Mit tehet egy szülő?


A kamaszok ma átlagosan 13 éves korban veszítik el a szüzességüket! Tudom, riasztóan hangzik, de ez a valóság!
A 21. században minden felgyorsult, előbb érnek a fiatalok.
De kérdezem én, fel vannak erre a szülők készülve?
Tudnak segíteni gyermekeiknek abban, hogyan éljenek szexuális életet gyermekfejjel?  
Megakadályozni nyilván nem tudják, mert nem köthetik a gyermekeiket az asztal lábához. Ha szülőként nem állnak mögéjük, nem alakítanak ki gyermekeikkel folyamatos kommunikációt a szexről, akkor nem nyernek rálátást, mit is csinál gyermekük.

Kamaszokkal beszélgetve teljesen nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a mai 13 évesek már sokszor divatból akarnak szexuális életet élni. A szüzességük megtartása érdekében és az esetleges terhesség elkerülése miatt inkább análisan „szeretkeznek” a lányok. Rémisztőnek tartom, hogy 13 éves korban gyermekfejjel szülői tanácsokat nélkülözve, a pornóból „tanulva” kezdjék el – nagy valószínűséggel rossz tapasztalatokat szerezve, szerelmes érzéseket nélkülözve – a szexuális életet.

A villamoson két fiatal, 15 év körüli lány beszélgetésének voltam fültanúja (ők már „későn” kezdik a szexuális életet a mai viszonylatban)!

  • Holnap lefekszem a Jocival.

  • Te, ne hülyéskedj, ez komoly? Anyád tudja?

  • Nem, de nem is fogja megtudni. Már párszor próbáltam kérdezni tőle, de mindig elfordult és egész más témáról kezdett el beszélni. A múltkor azt mondta, hogy inkább segítsek és hozzam ide a sót, aztán menjek már be a szobába vasalni. Na, most ezzel mit kezdjek? Tök fölösleges bármit is kérdeznem tőle!

  • És már elterveztétek Jocival?

  • Igen. Joci mondta, hogy már jó sok pornót megnézett, ő tudja, hogyan kell. Tudod, ő 15 éves létére már sokat tud a szexről, naponta néz pornófilmeket. Mondta, hogy majd együtt is nézünk. Tudod, rám is fér, anyámtól úgysem tudok meg semmit.

  • Figyelj, majd meséld el, jó? Egyébként az én anyám is ideges volt velem a múltkor, hogy ha még egyszer kérdezősködni merek tőle, akkor bemegy a suliba, mert szerinte az iskola a felelős azért, hogy felvilágosítsanak. Ót hagyjam békén ilyen baromságokkal, neki se mondta el az anyja, mégis tudta, amikor kellett. Figyelj, ugye, elmeséled majd, hogyan sikerült Jocival? Mert azért ezeket nem árt tudni!

  • Persze-persze! De ne mondd el majd senkinek, jó? Képzeld, Joci a popsimba is akarja, azt mondta, azt minden filmben úgy szokták…..

Ebből a párbeszédből nagyon sok dolog kiderül. Az, hogy a mai fiatalok mennyire veszélyeztetettek a pornó által, és ha nincs egy erős szülői támogatás, akkor csakis a pornóban látottakra tudnak támaszkodni, az fogja meghatározni a szexuális kultúrájukat! Azok a fiatalok, akik nem kapnak útmutatást a szexualitást illetően, azt gondolják, hogy a pornóban látott anális szex nélkül nem is lehet szexuális életet élni. Sajnos az a gyakorlat, hogy a pornóban látottak mintaként jelennek meg. Annak akarnak megfelelni, azt gondolják, attól lesznek felnőtt nők, ha pont ugyanazokat és ugyanúgy csinálják, mint a pornó sztárok!

Ennél károsabb hatás nem érheti a gyerekeket! Bármennyi reklámot is láthatnak az óvszerről, nem jut eszükbe a védekezés, hiszen még nagyon gyerekek, nem gondolnak rá! Sem az elkapható betegségekre, fertőzésekre, sem arra, hogy akár a lányok szüzességük elveszítése során teherbe is eshetnek.

A felvilágosítás teljes hiánya, a szülő elutasító magatartása rákényszeríti ezt a generációt, hogy a pornóra támaszkodjon, onnan szerezze meg a szükséges információkat!

Tudom, szülőként egyáltalán nem könnyű odaállni gyermekeink elé, és beszélgetni olyan - ma még tabunak számító - dolgokról, amiről annak idején mi sem kaptunk felvilágosítást! Ha a szülőnek gyermekként tilos volt érinteni a nemi szervét, tilos volt nevén neveznie azt, tudomást sem szabadott venni róla, akkor nehezen tud hasznos tanácsokat adni gyermekének, hiszen mély zavart és szorongást érez.

Ha a szülő a személyes gátlásai és szorongásai révén nem képes segíteni gyermekének, akkor is van megoldás!

 

A szülő ilyenkor két dolgot tehet!

  1. A szülő jön el egy segítő beszélgetésre szextanácsadás keretein belül hozzám, ahol megbeszéljük, mi lenne gyermekével szemben a megfelelő viselkedés. Oldjuk az ő személyes szorongását, megbeszéljük, milyen módon kellene beszélgetnie csemetéjével. Három- vagy ötüléses tanácsadás során lépésről lépésre átvesszük, ő hogyan tud segíteni kamasz fiának vagy lányának, hogyan kommunikáljon, milyen kérdésekre számíthat gyermekétől Megbeszéljük, hogyan tudja segíteni szülőként gyermekének pszichoszexuális fejlődését, hogyan viszonyuljon, ha maszturbál a gyermeke, hogyan tud hiteles lenni az eddig nehezen kezelt szituációkban.

 

  1. A másik megoldás, hogy a szülő gyermekét hozza el szexuális tanácsadára, felvilágosító beszélgetésre, ahol szintén három- vagy ötüléses tanácsadás formájában személyre szabottan átbeszéljük a fiatal lányt vagy fiút foglalkoztató kérdéseket. Feltárjuk, milyen információi vannak már a szexualitásról, hogy áll a saját testének megismerésével, a szexuális önismerettel, maszturbálással, és beszélgetünk minden olyan témáról, ami őt aktuálisan foglalkoztatja. Lehetőség van arra is, hogy a kamaszkor időszakában havi rendszerességgel találkozzunk, és figyelemmel kísérjem a fiatal szexuális érését, illetve egy folyamatos párbeszéd alakuljon ki köztünk. Így rálátásom nyílik a szexuális fejlődés teljes menetére,  a felmerült kétségek tisztázása és hiányos ismeretek pótlása biztossá teszi azt, hogy egy remek szexuális kultúrával rendelkező felnőtt váljék belőle!

 

Bejelentkezés:

Bibók Bea

30-9345-094

bibokbea@gmail.com

www.pair-re-pair.webnode.hu

 Elérhetőség

Bibók Bea 30-9345-094

Pszichológus, szexuálpszichológus, Párterapeuta, szexuálterapeuta, szextanácsadó

A rendelésem helyszíne:
Budapest, VI. kerület, Andrássy u 10. szám alatt található Stern palota
3. emelet, 311-es szoba

Tömegközlekedéssel:
Az Andrássy u 10. a Deák tér felől az Oktogon felé indulva gyalogosan 200 m, néhány perc alatt elérhető.
Az Opera oldalán, tehát az Andrássy út bal oldalán a Bajcsy Zsilinszky úti és az Opera földalatti megálló között félúton található.

Tömegközlekedéssel elérhető:
a Földalatti (1-es sárga metró), vagy a 2-es és 3-as metró Deák téri megállójától gyalogosan.
105-ös busszal
47-es villamossal

Autóval érdemes időt szánni a parkolásra.
Az Andrássy úton, a Révay utcában és a környező kis utcákban vannak parkolóhelyek.

Környező mélygarázsok:

Bazilika Mélygarázs
1051 Budapest,
Sas utca

Care Park Opera Parkolóház: Budapest, VI. kerület,
Székely M.utca 3.

Weiner parkolóház
Budapest, VI. kerület,
Weiner Leó u. 16.
0036-30-9345-094Kezdőlap

Nincs bejegyzés.