Hova tegyem, hogy anya így vélekedik rólam?

Először is lassan 20 éves egyetemista lány vagyok, 1,5 éve kapcsolatban. Tulajdonképpen ez az első komoly kapcsolatom. Eleinte nem volt a szüleimnek semmi baja a barátommal, 1-2 dolgot talán máshogy vártak volna, de alapvetően jól fogadták. Olyan 3 hónap után elszántam magam, hogy elmegyek a nőgyógyászhoz a rákszűrés miatt, és anya örömmel elkísért. Aztán az orvos rákérdezett a szexuális életemre, és végül is a javaslatára elkezdtem fogamzásgátlót szedni. Anya kicsit korainak találta ezt, és itthon elmondta, hogy szerinte ettől csak a páromnak lesz kényelmesebb, stb.. Szóval nem nagyon találta helyénvalónak. Pedig engem abszolút megnyugtatott a gondolat, hogy onnantól fogva nagyobb biztonságban vagyok a teherbeesést illetően. Szerintem más szülők inkább örülnek neki, hogy megfontolt ilyen téren a gyerekük. Nem ezt a reakciót vártam. De pár hónap után nagyjából elfogadta a dolgot.

Viszont a nagyobb probléma, amit végképp nem értek, hogy hogy tarthat engem a saját anyám k*rvának. Hiszen a jelenlegi párom előtt nem is volt senkim. Az öltözködésem is teljesen hétköznapi, nem szoktam rövid szoknyákban, vagy mélyen dekoltált felsőkben járni, még nyáron sem, mert egyszerűen az nem az én világom. Festeni se szoktam magam. Egyszerűen tanácstalan vagyok.
Nem is tudom, pontosan mennyi ideje kezdődött ez, mikor először egy veszekedés alkalmával vágta a fejemhez. Nagyon rosszul esett, de akkor azt hittem, hogy biztos csak mérges volt. Viszont a későbbiekben is sajnos előjött ez a dolog, és nyugodt hangnemben is elmagyarázta, hogy amiért én általában a hétvégéket a barátomnál töltöm, és vele együtt alszom, ezért ő nem tud másnak nevezni, hiszen még nem vagyunk házasok. Teljesen meghökkentem ennek hallatán. De hiába érveltem magam mellett, hogy manapság mindenki ezt csinálja, és ebben igazán nincsen semmi rossz. Főleg, hogy tényleg sokszor csak azt az 1-2 napot tudjuk együtt tölteni a héten, mert teljesen más az időbeosztásunk, neki a munka, nekem meg az egyetem miatt. De anya egyszerűen hajthatatlan volt, és erre azt kaptam válaszul, hogy akik ugyanígy együtt alszanak a párjukkal összeköltözés, vagy házasság nélkül, azok mind cafkák. Sőt, meg van róla győződve, hogy nem ő az egyetlen, aki így gondolkodik ezekről, és azt mondta, ő csak megmondja nekem az igazat, mert később mástól hallani sokkal fájdalmasabb lesz. Meg hogy ő csak jót akar nekem, és nem akart ezzel megbántani, de ez a véleménye.
Még most is sokszor a sírás kerülget, mikor erre gondolok. Hogy mondhat nekem a saját anyám ilyet? Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem az a konzervatív fajta. Mármint, eddig más dolgokban nem volt az. Nem ragaszkodik a templomba járáshoz, simán elengedett bulizni, vagy ott aludni a barátnőmnél. A barátomhoz is gond nélkül elengedett annak idején, csak később bújt ki a szög a zsákból. Sajnos azóta én már nem tudok rá ugyanúgy nézni. A jóságos, szeretetreméltó anyukám megszűnt számomra. Úgy érzem, átlépett egy határt, belépett a magánszférámba, és olyan dolgokba szól bele, amihez semmi köze, és most már ha kérné se kötném az orrára. Igaz, most is van, hogy különböző dolgokról jól elbeszélgetünk, de egy idő után ez mindig eszembe jut. Még ha lenne alapja ilyen kijelentéseket tenni, akkor se pont a saját anyjától várja ezt az ember. Nem hogy így.. Mert szerintem nincs igaza, és nem fogom szégyellni magam amiatt, hogy szexuális életet élek. Nem tudom, talán közrejátszik ebben a felfogásban, hogy ő csak apával volt együtt ilyen téren. Ráadásul egy kis fejszámolás után arra jutottam, hogy legalább 24-25 évesnek kellett lennie, mikor elvesztette a szüzességét. De én se mentem bele éretlenül, sőt. Ritka a mai világban, ha valaki hozzám hasonlóan 18 éves koráig vár ezzel.

Elnézést a hosszú leírásért, csak minél teljesebb képet akartam adni a szituációról. Édesanyám hozzáállása nem hiszem, hogy változni fog, erre már rájöttem. És nekem is szilárd meggyőződésem van róla, hogy nem érdemlem meg ezt a jelzőt. De mégis, nem tudom, mihez kezdjek ezzel az egésszel. Hogy hogyan viszonyuljak ezek után hozzá. Minden esetre nagyon remélem, hogy mások nem így gondolkodnak.
A választ előre is köszönöm!

 

Kedves Kérdező!
Amikor megkérdeznek engem anyukák, hogy mikor szabad egy lánynak elkezdeni a szexuális életét, hogy mikor engedhetik meg szülőként ezt, akkor mindig nagyon furcsának találják a válaszomat.
Azt gondolom, hogy ehhez egy szülőnek semmi köze. Ugyanis a lány saját döntése ez Amikor ő úgy érzi. A kisgyermekek is eltérő időben tanulnak meg dolgokat. ha egy kisbaba 9 hónaposan jár, akkor egy szülő sem mondja, hogy kislányom, üljél még 3 hónapot a járókában, mert a többi baba csak egy évesen indul el. :))) A szexuális érés is ilyen Az egyik lány 13 évesen lesz érett a szexre, a másik 16 évesen, a harmadik meg 19 évesen. Nem lehet törvényszerűséget felállítani, hogy mikor kell.
Az édesanyja komoly hibát követ el. Ahelyett, hogy támogatná Önt saját tapasztalataival, önre zúdítja azt a csalódott énjét, amit annak köszönhet, hogy nem boldog, és bajok vannak esetleg a saját szexualitásával. projekciónak hívjuk ezt a jelenséget. Sokat segíthetne Önnek, ha inkább beszélgetnének a szexuális élet szépségeiről és nehézségeiről is akár. ha elmesélné, ha képes lenne lemesélni azt, hogyan történt ez vele. vajon miért ilyen keserű és csalódott. nem azon múlik a szexuális öröm, hogy szed-e gyógyszert, vagy a kényelmetlenebb módot választják, csak azért, hogy a fiúnak ne legye jobb és kényelmesebb.
Azt gondolom, szabjon határokat! Kérje meg az édesanyját, hogy tartsa tiszteletben döntését. Hogy nem kurva Ön azért, mert szereti a párját. Ez nem segítség, csakis árthat a hozzáállásával a kapcsolatuknak. El fog romlani a jó anya-lánya kapcsolat és egy életre megsebzi Önt.
Hiba, nagy hiba az édesanyja részéről. Én örülök, hogy felelősségteljesen gondolkozik, és szedi a gyógyszert, ha az orvos ezt a megoldást jónak találta.
Bízom benne, ha lánya lesz egyszer, Ön nem így áll majd hozzá.
Azonban az édesanyjának érdemes lenne egy pszichológust felkeresnie, akivel kicsit oldani tudnák a benne rejlő, szexuális élettel kapcsolatos feszültségeket!


Üdv:
Bibók Bea
Szextanácsadó
Párkapcsolati tanácsadó
30-9345-094
www.pair-re-pair.webnode.hu

 

 Elérhetőség

Bibók Bea 30-9345-094

Pszichológus, szexuálpszichológus, Párterapeuta, szexuálterapeuta, szextanácsadó

A rendelésem helyszíne:
Budapest, VI. kerület, Andrássy u 10. szám alatt található Stern palota
3. emelet, 311-es szoba

Tömegközlekedéssel:
Az Andrássy u 10. a Deák tér felől az Oktogon felé indulva gyalogosan 200 m, néhány perc alatt elérhető.
Az Opera oldalán, tehát az Andrássy út bal oldalán a Bajcsy Zsilinszky úti és az Opera földalatti megálló között félúton található.

Tömegközlekedéssel elérhető:
a Földalatti (1-es sárga metró), vagy a 2-es és 3-as metró Deák téri megállójától gyalogosan.
105-ös busszal
47-es villamossal

Autóval érdemes időt szánni a parkolásra.
Az Andrássy úton, a Révay utcában és a környező kis utcákban vannak parkolóhelyek.

Környező mélygarázsok:

Bazilika Mélygarázs
1051 Budapest,
Sas utca

Care Park Opera Parkolóház: Budapest, VI. kerület,
Székely M.utca 3.

Weiner parkolóház
Budapest, VI. kerület,
Weiner Leó u. 16.
0036-30-9345-094Kezdőlap

Nincs bejegyzés.